Waarom kiezen steeds meer mensen ervoor om als zelfstandige te gaan werken?

Het is van oudsher voor de meeste mensen gebruikelijk om in dienst te zijn bij een bedrijf. Echter, de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun geld op een andere manier te verdienen. Zij willen niet in een vast dienstverband werken en laten zich inhuren door bedrijven of particulieren. Deze mensen hebben dus een eigen onderneming. Het is niet zo dat er vroeger geen ondernemers waren, maar er waren toen wel veel minder mensen die als zelfstandige werkten. 

 

Mensen die vroeger een onderneming hadden, hadden meestal een eigen winkel of iets dergelijks. De mensen die een taak deden die voor veel bedrijven noodzakelijk was, waren eigenlijk altijd in dienst van dit bedrijf. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen die dit soort diensten leveren ZZP’er. Dit betekent dat zij een eigen bedrijf hebben, maar dat hier geen personeel werkt. Deze ontwikkeling is al jaren bezig, maar is tot nog toe niet echt opgevallen. Mensen die wel in dienst zijn van een bedrijf vragen zich wel eens af waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om hun carrière voort te zetten als zelfstandige. 

 

Je hebt meer vrijheid als zelfstandige

Als je in dienst bent bij een bedrijf, heb je over veel zaken eigenlijk niets te zeggen. Zo kun je bijvoorbeeld niet bepalen welke richting het bedrijf op gaat. Ook is het bijvoorbeeld soms lastig om op vakantie te gaan op het moment dat jij dit het liefst wilt. Daarom is het niet gek dat steeds meer mensen ervoor kiezen om als zelfstandige aan het werk te gaan. Zij kiezen er dan bijvoorbeeld liever voor om verschillende consultancy opdrachten aan te nemen dan om als consultant in dienst te gaan bij een bedrijf. 

 

Je krijgt een hoger uurloon als zelfstandige

Dit is voor veel mensen de voornaamste reden om als zelfstandige aan het werk te gaan. Echter, het is wel van belang dat je je beseft hoe het kan dat je als zelfstandige een aanzienlijk hoger uurloon hebt. Dat komt namelijk doordat je werkgever verplicht is om een pensioen voor je op te bouwen en omdat er al een deel belasting wordt betaald door je werkgever. Als zelfstandige moet je dit allemaal zelf regelen, maar is je bruto uurloon dus wel een stukje hoger. Dit is iets wat je je goed moet beseffen als je aan de slag gaat met beleid en organisatie opdrachten als ZZP’er. Als je hier geen rekening mee houdt, kan het uiteindelijk zo zijn dat je met pensioen wilt gaan, maar helemaal geen pensioen hebt opgebouwd. 

Gerelateerde berichten